viernes, 17 de abril de 2009

L'Esperanto. La ciutat cremada

(Fragment de la película la ciutat cremada.)

L'anarquisme pretenia instaurar una societat sense classes, ni competències, ni Estat. Proclamava una llibertat absoluta, partint de que per naturalesa l'home és bo.
L'anarquisme estava basat en idees senzilles que eren ràpidament fàcils d'assumir i arrelar.
El problema fonamental del moviment anarquista va ser la falta d'organització i les nombroses divisions que presentava.

L'esperanto és una llengua que pretén reflectir l'anarquisme, la fraternitat universal i la idea d'internacionalisme proletari. D'aquesta manera aspiraven a la germanor, per damunt de fronteres i creences i era vist com l'idioma del futur.

Tal i com hem pogut observar en la frase extreta de la pel•lícula, podem deduir que són vegetarians, i és que l'anarquisme presentava moltes divisions i varietats en ell mateix. Sovint es trobava influït per corrents filosòfics nous i no oficials en aquell moment, com el teosòfic, el naturista, el positivista, el vegetarianisme...
Aquest corrents donen a l'anarquisme una gran projecció d'ideologia cultural desenvolupant tota una crítica de la societat, dogmes polítics, religiosos, de l'Estat...
I tot això és el que va possibilitar atreure alguns sectors de la classe mitjana i reforçar els vincles amb el republicanisme.



No hay comentarios:

 
lernu!